Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 5. maaliskuuta 2011

Ooppaheija hienostelee

Ooppaheijaa on tullut syötyä melko säännöllisesti nyt 20 vuoden ajan. Tosin ensin sitä kutsuttiin pääkalloksi. Joku sanoo putkimiehen erikoiseksi, tylsimykset jauheliha-makaronimössöksi. Perheenäiti väitti sitä Aamulehdessä makaronimuheloksi. Ei mitään muheloa, vaan Ooppaheijaa. Perusraaka-aineet ovat 400 g jauhelihaa ja pussi makaronia. Jos on suolaa, hyvä. Jos jaksaa paistaa sipulin, se sopii. Jos mausteitakin on, aina vaan paranee. Herne-maissi-paprikaakin voi lisätä, tai vaihtoehtoisesti vaikka porkkanaa. Selllainenkin versio on nähty, johon sekoitetaan valmista ruskeaa kastiketta. Jos jauhelihan sijasta laittaa sika-nautasäilykettä, ruuasta tulee pahaa. Ketsuppi kruunaa kokonaisuuden, ainakin leiriolosuhteissa. Muita mieleenpainuvia leiriherkkuja olivat Vaasan näkkäri, Olympia tuorejuusto, Jalostajan purkkihernekeitto ja Puurohetki (nyk. Elovena) pikapuurot, makuina ainakin omena-kaneli ja luumu. Näistä edellämainituista en nykyään syö vapaaehtoisesti muuta kuin hernaria.


Ooppaheija hienostellen

400g sika-nauta jauhelihaa
1 pss makaronia
1 sipuli
1 lihaliemikuutio
100 g maustamatonta tuorejuustoa
2-4 dl kevyttä ruokakermaa
n. 1,5 dl emmentaljuustoa raasteena
tunteella NoMU Spanish rub -mausteseosta

Keitä makaroni. Silppua sipuli, pyörittele hetki pannulla. Lisää  pannulle jauheliha, ruskista. Lisää joukkoon liemikuutio, tarvittaessa perään loraus vettä. Sekoita uunivuuassa kerma, tuorejuusto ja mausteet. Lisää jauheliha, sipuli, makaroni. Sekoittele juustoraaste vielä joukkoon. Laita 200 asteiseen uuniin noin 30 minuutiksi. Uunivaiheen voi jättää ihan hyvin pois ja sekoittaa kaikki aineet yhteen, lyhyt kuumennus kattilassa riittää. Ruokakermaa tarvitaan tuolloin vain 2 dl.




Lindströmin pihvit ovat herkkuani, mutta en jaksa niitä itse tehdä. Tämä kastike ajaa suunnilleen saman asian. Alkuperäinen ohje on muistaakseni jostakin Painonvartijoiden opuksesta.


Punajuuri-jauhelihakastike

400g jauhelihaa
2 sipulia
3 dl vettä
1 liemikuutio, liha- tai kasvisliemi
n. 200 g säilykepunajuurta kuutioina
(1 maustekurkku kuutioina)
100 g maustamatonta tuorejuustoa, 1 dl rasvatonta jogurttia tai 1-2 dl ruokakermaa
mustapippuria myllystä

Paista jauheliha ja sipuli. Lisää vesi ja liemikuutio sekä punajuuret. Hauduta 10 minuuttia. Lisää maustekurkku sekä mustapippuri ja sekoita joukkoon valitsemasi maitotaloustuote. Kuumenna. Tarjoa pastan tai perunan kera. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti