Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 6. lokakuuta 2012

Omenainen päivitys

Ostimme talomme noin vuosi sitten, nyt ensimmäisenä vuotena olen ihmetellyt mitä puutarhassa kasvaa ja yrittänyt parhaani mukaan pitää kivat kasvit hengissä. Meillä kasvaa raparperia, valkoherukkaa, karviaisia ja isoja, vanhoja omenapuita on viisi. Suurin puista ei tänä vuonna tehnyt omenoita, onneksi, muuten olisinkin pulassa. Kaksi puista ovat kesäomenaa, ilmeisesti Huvitusta. Puristin niistä mehuasemalla mehua sekä tein sosetta, piirakkaa ja hilloa. Mehusta ja hillosta tuli tosi hyvää, vaikka Huvitus kuulemma onkin syöntiomena. Karviaisista tein hilloa ja keitin mehua mustaherukan kanssa. Valkoherukasta keitin höyrymehua, yksinään, koska mustaherukkan ja punaherukan sato jäi niukaksi. Yllättävän mukavan makuinen mehu tuli. Syysomenoista olen keittänyt lisää sosetta ja hilloa, lisäksi pakastin kuutioita ja raastetta.


Omppumehua suoraan puristamolta.


Parhaan omenapiirakan reseptin löysin Hellapoliisin sivuilta. Ohje on vielä tässä, jotten kadota sitä. Ohjeesta tulee uunipellillinen piirakkaa.

4 munaa
3 dl sokeria
4,5 dl  vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1,5 dl maitoa
100 g voita (tai margariinia tai 1 dl öljyä)
omenoita viipaleina
sokeria
kanelia

Säädä uuni 225 asteeseen. 

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet, jonka jälkeen maito ja öljy. 

Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun uunipeltiin, nosta päälle omenaviipaleita (kotimaiset omenat voi leikata kuorineen, siemenkota poistettuna), ripottele pinnalle sokeria ja kanelia. 

Paista uunin keskitasolla n. 15 minuuttia. 






Meillä on kaikkiaan neljää eri lajiketta omenoita. Jos joku ne tunnistaa, kommentoithan! Lisään myöhemmin kahden puuttuvan lajikeen kuvat. Omenapuut ovat kaikki tosi vanhoja. 

Lajike 1 on kesäomena. Se kypsyy elokuun lopussa. Omppu on aika pieni, tosin en tehnyt raakileharvennusta. Hedelmäliha on pehmeä ja makea, vähän sellainen jauhoinen. Auringon puolella oleva ompun osa tulee punaisemmaksi, varjon puolella punaisia viiruja. Ajattelin, että tämä voisi olla Huvitusta. Punaisia juonteita hedelmälihassa jonkin verran.

Lajike 1

Lajike 1

Lajike 2 on ilmeisesti talviomena. Ensimmäiset omput ovat vasta alkaneet putoilla. Kypsänäkin hedelmäliha on melko kovaa ja aika kirpeää maultaan. Ainakaan toistaiseksi omput eivät ole muuttuneet kaltaiseksi, hieman vihreä väri tosin on vaalennut, mutta vain vähän.

Edit: Kuvittelen löytäneeni tälle nimen, Antonovka.

Lajike 2 melkein kypsänä

Lajike 2 raakana




Lajike 3 on nyt kypsä, ehkä syysomena, ehkä Konsta? Väri on tummanpunainen, jopa violettiin/mustaan päin menee osittain. Hedelmälihassa on paljon punaisia juonteita kypsänä. Hedelmäliha on aika kiinteää, maku melko makea, muttei yhtä makea kuin lajike 1. 

Lajike 3

Lajike 3





Lajike 4 on joko syys- tai talviomena. Keittelin ompusta viime vuonna mehua marraskuun alussa, joten talviomena kai sitten. Omenassa on sekä keltaista että punaista väriä. Omena on melko makea, hyvä syöntiomena. 


Lajike 4

Lajike 4



Alhaalla hilloa lajikkeesta 3 ja ylhäällä lajikkeesta 2.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti