Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 16. kesäkuuta 2012

Raparperiherkkuja

Puutarhanhoito lähinnä ketuttaa ja inhottaa minua. Onneksi on raparperi. Se ei juuri hoitoa kaipaa, vähän kitkemistä silloin tällöin, ja toukokuun puolessa välissä jaoin osan juurakoista, jotta ensi vuonna raparperia olisi enemmän. Laitan tähän itselleni muistiksi alkukesän raparperiherkkujen ohjeet sekä helpon maustekakun ohjeen. Intouduin leipomaan kakkua, kun ostamaani kermaa ei raparperipiirakkaan tarvittukaan.

Herkullinen raparperipiirakka 

Hyvä Suomi-ruoka -blogista poimittu ohje, jonka tein kermaviilistä. Kaksinkertaisesta ohjeesta tuli uunipellillinen. Laitoin puolet kaardemummaa ja puolet vaniljasokeria. Kaardemumma antoi hauskan säväyksen. Vaikka pohja on helppotekoinen, se on ihanan mehevä. Säästelin turhaan täytteen sokerissa - se puoli desiä vaaditaan, muuten täytteestä tulee turhan muikeaa.

pohja:
50 g voita

1,5 dl sokeria
1 dl turkkilaista jogurttia (tai kermaviiliä )
1 kpl muna
3 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria (tai kardemummaa)
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl soodaa  (tai 1 tl jos käytät kermaviiliä)
täyte:
5 dl raparperipaloja
(muutama mansikka)
0,5 dl sokeria
2 kpl munaa
200 g turkkilaista jogurttia, kermaviiliä tai ranskankermaa  
(1 tl vaniljasokeria)
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri. Lisää muna ja jogurtti (älä vatkaa) sekä jauhot, joihin leivinjauhe, sooda ja vaniljasokeri on sekoitettu.

Leivitä taikina piirakkavuoan (23 x 30 cm)  pohjalle ja reunoille. Kaada raparperipalat vuokaan. Mausta sokerilla. Sekoita munat ja vaniljasokeri jogurttiin tai ranskankermaan. Kaada seos vuokaan ja kypsennä piirakka 200-asteisen uunin alaosassa noin 30 minuuttia.


Pirkan ohjeella tehty raparperitoska oli aivan taivaallista. Pohja on ilmava ja toska makea. Pienempikin pala tätä riittäisi, mutta ah - himo tähän tulee.

Pohjataikina
150 g Pirkka leivontamargariinia
5 kananmunaa
3 dl sokeria
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl Pirkka leivinjauhetta
2 tl Pirkka vanilliinisokeria
n. 1 1/2 l raparperinpaloja
Toska
200 g Pirkka leivontamargariinia
2 dl sokeria
2 ps (200 g)Pirkka mantelilastuja
1/2 dl vehnäjauhoja
2 rkl maitoa
Sulata ja jäähdytä rasva. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää sula rasva. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja vanilliinisokeri. Lisää seos sihdin läpi taikinaan. Sekoita taikina juuri ja juuri sekaisin.
Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun uunipannuun. Ripottele päälle raparperinpalat.(Jos käytät pakastettuja raparpereja, sulata ja valuta raparperit hyvin). Paista piirakka 200 asteessa alimmalla tasolla 20 minuuttia.
Valmista sillä aikaa toska. Sulata kattilassa rasva, sekoita joukkoon sokeri, mantelilastut, vehnäjauhot ja maito. Kiehauta toska. Levitä seos kuumana piirakan pinnalle. Paista edelleen noin 10 minuuttia toiseksi ylimmällä tasolla. Anna piirakan hieman jäähtyä ennen paloittelua.


Kotilieden sivuilta löytyy Hämeenkyrön maisemakahvilan piirakkaohje. Suosittelen sekä piirakkaa että kahvilaa. Rahkainen ihanuus, jonka voi tehdä myös vaikkapa herukoista.



muruseos:
8 dlvehnäjauhoja
3 dlsokeria
2 tlleivinjauhetta
2 tlsoodaa
2 tlvaniljasokeria
250g voisulaa
pohjataikina:
n. 2/3 muruseoksesta
2 dlpiimää
1kananmuna
täyte:
1 lraparperipaloja
2 tlkrahkaa (2 x 250 g)
2 dlsokeria
2kananmunaa
3 tlvaniljasokeria
pinnalle:
n. 1/3muruseoksesta
  1. Sekoita muruseoksen kuivat aineet ja lisää lopuksi voisula. Jaa seos kahteen eri kulhoon. Käytä 2/3 muruseoksesta pohjataikinaan. Jätä kolmannes pinnalle ripoteltavaksi.
  2. Lisää pohjataikinaan keskenään sekoitetut piimä ja kananmuna. Levitä seos leivinpaperilla peitetylle uunipannulle.
  3. Ripottele pohjataikinan päälle noin litra raparperi- tai omenapaloja, myös marjat kuten mustikka, puolukka, karviaiset tai herukat käyvät.
  4. Sekoita rahka, sokeri,munat ja vaniljasokeri. Kaada seos piirakan päälle. Ripottele lopuksi muruseosta pinnalle ja paista piirakkaa 175 -asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. 



Perinteinen maustekakku

Helppo ohje pehmeään ja hyvänmakuiseen peruskakkuun.


2 dl kermaa
3 dl sokeria
2 munaa
150 g sulatettua rasvaa

sekoita ylläolevat keskenään

1 tl suolaa
1 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
1 tl neilikkaa (oma lisäys)
5 dl vehnäjauhoja

sekoita kuiva aineet ensin keskenään ja sen jälkeen sekoita kaikki. Kaada voideltuun, korppujauhotettuun, normaalikokoiseen kakkuvuokaan. Paista 175 -asteessa 45 min - 1 tunti vuuasta riippuen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti