Herkullinen raparperipiirakka
Hyvä Suomi-ruoka -blogista poimittu ohje, jonka tein kermaviilistä. Kaksinkertaisesta ohjeesta tuli uunipellillinen. Laitoin puolet kaardemummaa ja puolet vaniljasokeria. Kaardemumma antoi hauskan säväyksen. Vaikka pohja on helppotekoinen, se on ihanan mehevä. Säästelin turhaan täytteen sokerissa - se puoli desiä vaaditaan, muuten täytteestä tulee turhan muikeaa.
pohja:
50 g voita
1,5 dl sokeria
1 dl turkkilaista jogurttia (tai kermaviiliä )
1 dl turkkilaista jogurttia (tai kermaviiliä )
1 kpl muna
3 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria (tai kardemummaa)
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl soodaa (tai 1 tl jos käytät kermaviiliä)
täyte:
5 dl raparperipaloja
Sulata
ja jäähdytä rasva. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää sula rasva. Sekoita
keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja vanilliinisokeri. Lisää seos
sihdin läpi taikinaan. Sekoita taikina juuri ja juuri sekaisin.
Levitä
taikina leivinpaperilla vuorattuun uunipannuun. Ripottele päälle
raparperinpalat.(Jos käytät pakastettuja raparpereja, sulata ja valuta
raparperit hyvin). Paista piirakka 200 asteessa alimmalla tasolla 20
minuuttia.
Valmista
sillä aikaa toska. Sulata kattilassa rasva, sekoita joukkoon sokeri,
mantelilastut, vehnäjauhot ja maito. Kiehauta toska. Levitä seos kuumana
piirakan pinnalle. Paista edelleen noin 10 minuuttia toiseksi ylimmällä
tasolla. Anna piirakan hieman jäähtyä ennen paloittelua.
Perinteinen maustekakku
Helppo ohje pehmeään ja hyvänmakuiseen peruskakkuun.
2 dl kermaa
3 dl sokeria
2 munaa
150 g sulatettua rasvaa
sekoita ylläolevat keskenään
1 tl suolaa
1 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
1 tl neilikkaa (oma lisäys)
5 dl vehnäjauhoja
sekoita kuiva aineet ensin keskenään ja sen jälkeen sekoita kaikki. Kaada voideltuun, korppujauhotettuun, normaalikokoiseen kakkuvuokaan. Paista 175 -asteessa 45 min - 1 tunti vuuasta riippuen.
(muutama mansikka)
0,5 dl sokeria
2 kpl munaa
200 g turkkilaista jogurttia, kermaviiliä tai ranskankermaa
(1 tl vaniljasokeria)
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri.
Lisää muna ja jogurtti (älä vatkaa) sekä jauhot, joihin leivinjauhe,
sooda ja vaniljasokeri on sekoitettu.
Leivitä taikina piirakkavuoan (23 x 30 cm) pohjalle ja reunoille. Kaada raparperipalat vuokaan. Mausta sokerilla. Sekoita munat ja vaniljasokeri jogurttiin tai ranskankermaan. Kaada seos vuokaan ja kypsennä piirakka 200-asteisen uunin alaosassa noin 30 minuuttia.
Leivitä taikina piirakkavuoan (23 x 30 cm) pohjalle ja reunoille. Kaada raparperipalat vuokaan. Mausta sokerilla. Sekoita munat ja vaniljasokeri jogurttiin tai ranskankermaan. Kaada seos vuokaan ja kypsennä piirakka 200-asteisen uunin alaosassa noin 30 minuuttia.
Pirkan ohjeella tehty raparperitoska oli aivan taivaallista. Pohja on ilmava ja toska makea. Pienempikin pala tätä riittäisi, mutta ah - himo tähän tulee.
Pohjataikina | |
150 g | Pirkka leivontamargariinia |
5 | kananmunaa |
3 dl | sokeria |
4 1/2 dl | vehnäjauhoja |
1 1/2 tl | Pirkka leivinjauhetta |
2 tl | Pirkka vanilliinisokeria |
n. 1 1/2 l | raparperinpaloja |
Toska | |
200 g | Pirkka leivontamargariinia |
2 dl | sokeria |
2 ps (200 g) | Pirkka mantelilastuja |
1/2 dl | vehnäjauhoja |
2 rkl | maitoa |
Kotilieden sivuilta löytyy Hämeenkyrön maisemakahvilan piirakkaohje. Suosittelen sekä piirakkaa että kahvilaa. Rahkainen ihanuus, jonka voi tehdä myös vaikkapa herukoista.
muruseos: | |
---|---|
8 dl | vehnäjauhoja |
3 dl | sokeria |
2 tl | leivinjauhetta |
2 tl | soodaa |
2 tl | vaniljasokeria |
250g | voisulaa |
pohjataikina: | |
---|---|
n. 2/3 | muruseoksesta |
2 dl | piimää |
1 | kananmuna |
täyte: | |
---|---|
1 l | raparperipaloja |
2 tlk | rahkaa (2 x 250 g) |
2 dl | sokeria |
2 | kananmunaa |
3 tl | vaniljasokeria |
pinnalle: | |
---|---|
n. 1/3 | muruseoksesta |
- Sekoita muruseoksen kuivat aineet ja lisää lopuksi voisula. Jaa seos kahteen eri kulhoon. Käytä 2/3 muruseoksesta pohjataikinaan. Jätä kolmannes pinnalle ripoteltavaksi.
- Lisää pohjataikinaan keskenään sekoitetut piimä ja kananmuna. Levitä seos leivinpaperilla peitetylle uunipannulle.
- Ripottele pohjataikinan päälle noin litra raparperi- tai omenapaloja, myös marjat kuten mustikka, puolukka, karviaiset tai herukat käyvät.
- Sekoita rahka, sokeri,munat ja vaniljasokeri. Kaada seos piirakan päälle. Ripottele lopuksi muruseosta pinnalle ja paista piirakkaa 175 -asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.
Perinteinen maustekakku
Helppo ohje pehmeään ja hyvänmakuiseen peruskakkuun.
2 dl kermaa
3 dl sokeria
2 munaa
150 g sulatettua rasvaa
sekoita ylläolevat keskenään
1 tl suolaa
1 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
1 tl neilikkaa (oma lisäys)
5 dl vehnäjauhoja
sekoita kuiva aineet ensin keskenään ja sen jälkeen sekoita kaikki. Kaada voideltuun, korppujauhotettuun, normaalikokoiseen kakkuvuokaan. Paista 175 -asteessa 45 min - 1 tunti vuuasta riippuen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti