Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 21. heinäkuuta 2011

Villikset puikoilta

Oliko se niin, ettei meillä käytetä pissalta haisevia villahousuja? Tais olla, mutta jätin varauksen mielenmuutokselle, ja nyt sellainen on tapahtunut. Tällä hetkellä meillä on yhdet Kupukkapajan ohuet villikset, yhdet Ruskovillan lyhytlahkeiset ja kahdet lyhytlahkeiset L -koon HH woolit. Kupukkapajan pöksyt vuoti kuin seula ekassa käytössä, pesin ja lanoliinitin ne, mutten ole jaksanut uudestaan kokeilla. Ruskovillat toimii todella hyvin. HH Woolit hankin Nanun yöshoppailutarjouksesta pari viikkoa sitten, en ole ehättänyt niitä vielä kokeileemaan, kun kuivuivat monta päivää. Ostin suoraan L -kokoiset, kun näyttävät niin pieniltä eikä päiväkäyttöön ole tarvetta. Eikä ne pisuhousut muuten haise. Kovin ihmeellistä, mutta näin se vaan on.

Käsitöistä on ollut melkoinen tauko, sormia syyhytti päästä neulomaan. Huutonetissä on myynnissä todella rumia TSI -pöksyjä, joten odotukset omien kättentöiden suhteen eivät olleet kovin korkealla. Langaksi valkkasin Novitan Puron, koska oikein muuta sopivaa lankaa ei marketeista saa. Huopasta kuulemma joku on käyttänyt, mutta niin paksuja housuja en missään nimessä halua tehdä. Ohjeen metsästin netistä, villikset on tehty Tekstiiliteollisuuden villisohjeella. Ohjeessahan on ihan eri lanka, koko 80 senttiselle. Mitään mallitilkkua en väsännyt, kun en helposti löytänyt ohjeessa mainitun langan tietoja. Eipä minusta moiseen ole muutenkan. Housut neulotaan pyöröpuikoilla, mikä on miellyttävää, ei tule rumia ja painavia saumoja. Neuloin joustimet puikoilla 3.5 ja housuosan puikoilla 4. Ensimmäiset pari kerrosta piti tehdä sukkapuikoilla, koska pyöröpuikolla työ kiristi niin kovasti. Tein alkuperäiseen ohjeeseen muutamia muutoksia. Silmukkamäärän pidin samana, samoin joustinta neuloin ohjeen mukaiset 11 cm. Reikiä kiristysnauhaa varten en kuitenkaan tehnyt, koska en nauhoista tykkää. Housut tulevat yökäyttöön, pysyvät toivon mukaan muutenkin jalassa. Housuosaan tulee ohjeen mukaan ainaoikeinneuletta, joka on (minusta) tylsän näköistä. Neuloin housuosan Nallevaippojen toukkavillahousujen mallia mukailleen, eli yht. 8 kerrosta ainaoikeaa (joka toinen kerros oikein, joka toinen nurin) ja väliin kuusi kerrosta sileää neulosta. Tätä toistin neljä kertaa, viimeisen kerroksen ennen jalanteiden aukkoja neuloin nurin. Housuosalle tuli reilusti enemmän pituutta kuin ohjeessa, ainakin 4-5 cm enemmän. Lisäkerrokset alas taakse on tehty ohjeen mukaan. Lahkeisiin käsketään poimia 16 silmukkaa ja kaventaa yksi pois, itse nostin vielä reunoista 4 silmukkaa ja neuloin lahkeet kaikilla 20 silmukalla. Meidän tytöllä on runsaat reidet, 20 silmukkaa ei ollut yhtään liikaa. Lahkeiden päättelyt tein kahdesti, niin löysästi kuin taisin, silti ne saisivat olla vielä löysemmät.

Lankaa kului 85 grammaa. Nähtäväksi jää kuinka paljon nuo nyt pesussa kutistuvat. Housut on pestävä varovasti käsin ja kuositeltava huolellisesti, Puro huopuu helposti. Lahkeista tuli vieläkin inasen liian kireät, jätän hosut odottelemaan konttausvaihetta, epäilisin reisien silloin jo kapenevan. Muuten näillä muutoksilla housuista tuli passelin kokoiset. 10 cm pituinen housuosa olisi ainakin meidän n. 70 cm/9kg muksulle aivan liian lyhyt. Kannattaa mittailla omalta vaippapöksyltä mittoja ennen neulomista.

Villikset edestä

takana kavennuskerrokset alhaalla näyttävät erikoisilta

1 kommentti:

  1. HH Woolit on nyt testattu. Yhden pesun (pesukoneessa) ja lanoliinituksen jälkeet housut ovat yökäytössä pitävät. Kun hermoilin asiasta, avomies totesi, että eikö se ole siitä vaipasta kiinni. No onhan se tietysti niinkin. Meillä on todella hyvät yövaipat.

    VastaaPoista